Zo maak je je eigen draadcactus

Een cactus van ijzerdraad ziet er alleen al fantastisch uit. Toen ik een plaatje tegenkwam op internet wist ik het zeker: die wil ik zelf maken. Vandaag leg ik je uit hoe je dat doet.

Draadcacti

Wat heb je nodig om een draad cactus te maken?

 • Hamer
 • Spijkers
 • Knijptang
 • Houtblokjes (ik zaagde ze L 5cm x B 4cm x H 2cm)
 • Schuurpapier (verschillende grofheden)
 • Tape
 • Lijm
 • Kniptang voor ijzerdraad
 • Ijzerdraad (ik koos voor groen tuindraad)
 • Zaag
 • Potlood en papier

En zo maak je het: stap voor stap

Stap 1: Schuren
Als je de houtblokjes op gewenste maat hebt gezaagd, kun je de blokjes mooi gaan schuren. Begin met de grofste schuurpapier die je hebt en eindig met die met de fijnste korrel. Zo wordt je houtblokje mooi glad.

DSC00227

Stap 2: Tekenen en buigen
Schets een cactus op papier (check Google voor voorbeelden!). Teken een lijntje die net zo lang is als je houdblokje, om te zien hoe breed je cactus kan worden. Als je tevreden bent over je schets knip je een stuk groen ijzerdraad af. Je kunt er ook voor kiezen om koperdraad of gewoon ijzerdraad te gebruiken. Buig nu het draad naar de cactusvorm en gebruik je tekening als een soort malletje. Je kunt met het tape het ijzerdraad op plekken vastzetten zodat het buigen makkelijker gaat.

Tip: Zorg er voor dat je draad neemt die goed buigbaar is. Dat is veel makkelijker en sneller dan stug hard draad.

DSC00228

Stap 3: Gaatjes en lijm
Als de vorm helemaal goed is, ga je met een klein spijkertje 2 gaatjes maken in het hout. Maak twee gaatjes van ongeveer 0,5 cm diep. Klaar? Pak dan je draadcactus en kijk of het goed blijft staan. Lukt het nog niet? Dan haal je hem er even uit en maak je 2 andere gaatjes voor de middelste lijn. (zie foto hieronder). Als je die hebt gemaakt is het ook weer even passen en als alles goed zit kun je het met een beetje houtlijm of secondelijm vast zetten in de gaatjes. Deze stap kan wat frustrerend zijn, maar met een beetje geduld kom je er wel.

DSC00224

Stap 4: Tussenstukjes
Is de lijm droog? Dan kun je stukjes van je draad gaan afknippen voor de tussenstukjes. Buig dit eerst bij elkaar en in de gewenste boog. Pas en meet het een beetje op je cactus, en zet het uiteindelijk aan de middelste draad vast. Dit kan met lijm maar ook door het ijzerdraad een beetje te draaien of buigen. Hier ben ik zelf het langste mee bezig geweest. Ook voor deze stap geldt: je moet geduld hebben en niet te snel willen.

Eindresultaat!

DSC00229DSC00230

Wat vond je van deze DIY? Laat het me weten in de redacties! 馃檪

Over Gina
Gina (19) is het zusje van Chapter2鈥檚 Paula. Ze volgt een designopleiding en is altijd creatief bezig: van DIY鈥檚 maken tot haar kamer overhoop halen en voor de zoveelste keer herinrichten. De komende tijd laat Gina op Chapter 2 zien wat ze allemaal maakt en wat haar inspireert. Zo kun je zelf ook wat inspiratie opdoen of iets namaken.

Meer DIY Dinsdag?
Zo maak je een art journal
DIY Mini huisje voor op je kamer
De interieur- en modetrends van 2016

Advertenties

7 thoughts on “Zo maak je je eigen draadcactus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s