Het verschil tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica

Make up. We smeren het dagelijks op ons gezicht. Een likje foundation, wat lipstick, een veeg mascara en we zijn ready to go. Maar hoe zit het nu eigenlijk met dierproeven en chemische toevoegingen?

Vandaag deel ik de basics met jullie en hoop ik dat de complexiteit van de cosmetica-wereld vanaf vandaag weer net iets beter wordt begrepen.

Dierproefvrije cosmetica

Binnen de EU – en dus in Nederland – zijn dierproeven op cosmetica verboden. Waarom liggen er dan toch producten in de schappen die op dieren zijn getest? Dat heeft alles te maken met China. Veel merken verkopen hun producten namelijk niet alleen in Nederland of Europa maar ook in China, Amerika of andere landen buiten de EU. China verplicht buitenlandse cosmetica merken tot dierproeven wanneer ze hun producten naar China exporteren. En dit heeft er alles mee te maken dat veel merken op dieren zijn gaan testen. China is goed voor een groot deel van de verkoop en omdat veel merken ook hier hun producten willen blijven verkopen, wordt er veel op dieren getest.

Gelukkig zijn er steeds meer merken (Lush, The Body Shop e.d.) die dierproefvrije producten willen blijven maken en er daarom voor kiezen om hun producten niet in China te verkopen. Maar wisten jullie dat dierproefvrije make up niet altijd diervriendelijk is?

nature-sunset-person-woman

Vegetarische cosmetica

Dat een product dierproefvrij is betekent helaas niet dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Dierproefvrije cosmetica is dus niet automatisch diervriendelijk. De meestgebruikte dierlijke ingrediënten in cosmetica zijn bijenwas, lanoline (vet dat voorkomt in de wol van schapen), honing, karmijn (kleurstof uit schildluizen), melk, zijde en keratine.

Naast dierproefvrije cosmetica kennen we vegetarische make up. Dit is make up waar geen ingrediënten uit dode dieren, zoals karmijn, in zit. Vegetarische cosmeticaproducten kunnen wel melk, honing of bijvoorbeeld bijenwas bevatten.

Veganistische cosmetica

Wil je alle dierlijke producten in cosmetica vermijden? Kies dan voor veganistische make up. Deze producten zijn uiteraard dierproefvrij en hiernaast ook helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Let op: natuurlijke make up is niet per se veganistisch. Dierlijke ingrediënten worden namelijk ook gezien als natuurlijk.

Hoe je aan producten kan herkennen dat iets dierproefvrij, vegetarisch of veganistisch is? Dat lees je binnenkort!

Meer lezen over dit onderwerp?
Mijn favoriete blogs op het gebied van vegan beauty

Advertenties

6 thoughts on “Het verschil tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica

      • Ik weet al behoorlijk wat (hihi:$ ), ook onderwerpen waar ik het niet zelf van uit zou zoeken maar door mijn ervaringen en ziektes toch heb mee gekregen/geleerd. Hetgeen dat ik niet weet onderzoek ik grondig, maar als er iets opkomt of waarvan ik graag zou willen dat andere het lezen laat ik het weten! 🙂

  1. Pingback: Zo herken je dierproefvrije cosmetica – CHAPTER 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s