Anna Leest: Het Deense meisje van David Ebershoff ****

Toen schrijver David Ebershoff op een dag in een bibliotheek het dagboek van Lili Elbe vond, bedacht hij zich geen moment. Dit verhaal moest gepubliceerd worden. En dus verdiepte hij zich in de bijzondere geschiedenis van deze bijzondere kunstenaar. Het resultaat? The Danish Girl of zoals we het in Nederland noemen: Het Deense meisje.

564c02d9edc828.97102443

Veel van jullie kennen dit verhaal waarschijnlijk van de met Oscars genomineerde film die afgelopen maanden in veel bioscopen draaide. Het Deense meisje is het tragische, maar liefdevolle verhaal van Lili Elbe. Lili werd geboren als Einar (1886 – 1931), een man. Voor zover duidelijk is Einar de eerste man die zich liet ombouwen. Een grote doorbraak in de geschiedenis van de transgenders. Maar… dit unieke verhaal gaat over veel meer dan alle het transgenderisme.

Een prachtig liefdesverhaal

Naast de transseksualiteit speelt vooral de rol van Einars vrouw Greta Waud een grote rol in dit boek. Zij blijft namelijk bij hem tijdens alles wat hij meemaakt. De onvoorwaardelijke liefde tussen Einar en Greta is de rode draad van dit verhaal en zorgt voor pareltjes van scènes.

Een ander aspect dat dit verhaal zo mooi maakt, is de grote hoeveelheid aan details en beschrijvingen. Wanneer je dit boek leest, droom je namelijk helemaal weg en waan je jezelf in Kopenhagen (één van mijn favoriete steden of all time). Hoewel het overschot aan details soms vervelend kan zijn, zorgt dit er wel voor dat alle scènes tot in de puntjes zijn verzorgd en je dus bovenop dit bijzondere verhaal zit.

Dit verhaal blijft je bij, zal je aan het denken zetten en je laten inzien hoe belangrijk en sterk de liefde tussen twee personen kan zijn. Zeker een boek om aan je my-to-read-list toe te voegen!

Het Deense meisje | David Ebershoff | Uitgeverij amboanthos | €15,00 | Bestellen

 

 

Advertenties

One thought on “Anna Leest: Het Deense meisje van David Ebershoff ****

  1. Pingback: Paula Leest: Arjen Lubach – IV – CHAPTER 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s