Zo maak je een art journal | DIY Dinsdag #7

Boekjes vol plakken met knipsels en mooie plaatjes, dat deden veel mensen altijd al. Maar ‘het boekje’ heeft ook een naam, namelijk art journal. Veel mensen kennen het ook onder de naam smashbook of simpelweg een plakboek. Met een art journal kun je alle kanten op door je creativiteit de vrije loop te laten gaan. In deze blogpost geef ik een aantal tips en trics om een super tof art journal te maken. Inclusief inspiratie om vervolgens zelf mee aan de slag te kunnen. Kijk mee!

Een paar jaar terug kwam ik in aanraking met het fenomeen smashbook of art journal. Wat het eigenlijk inhoud is dat je een boekje, schrift, dummy of iets anders helemaal vol tekent, knipt, plakt en noem maar op. Dit kun je doen met alles wat jou inspireert. Al dat beplak en ge knip levert waardevolle boekjes op waar je nog vaak in terugkijkt, en die je ook helpen te ontdekken wat  je mooi vindt of welke plannen je wilt uitwerken. Ik heb op mijn opleiding altijd gewerkt met een dummy waarin we onze concepten en ideeën moesten beschrijven. Dit is dan toch altijd een beetje te veel school gericht. Een art journal geeft je de mogelijkheid om te maken wat je zelf wilt en inspireert.

Dit heb je nodig wanneer je begint met een art journal!:

  • Een stevig schrift, dummy of fotoboek.
  • Potloden, pennen, stickers en tijdschriften.
  • Verf, glitters, labels, touwtjes, lintjes of andere frutsels die je er in wilt plakken (zelfs een theezakje kan!)
  • Foto’s of quotes
  • Een dosis inspiratie

Een art journal is goed voor heel veel dingen. Het kan ontspannend zijn en veel mensen kunnen hun hoofd zo leeg maken en hun gedachten ordenen. het speciale van een art journal is dat je er altijd weer naar kunt kijken en doorheen bladeren. Je kan er wanneer je wil dingen aan toevoegen en je krijgt en veel inspiratie van.

Wat heel belangrijk is om te onthouden is dat je niet meteen 100 pagina’s wilt gaan vullen met de meest random dingen, omdat je het boek snel vol wil hebben. Met een concreet doel of thema haal je er meer voldoening uit dan wanneer je pagina’s lukraak gaat vullen. Maak bijvoorbeeld een journal met een onderwerp als reisverslag, tuin/plantenboek, dagboek of kookschrift. Of doe elke pagina met een thema.

Tip 1: Print niet alleen maar plaatjes van internet. Het is namelijk veel leuker als je er echte stofjes en labeltjes, geschreven dingen, briefjes en plaatjes uit tijdschriften in plakt, dan een hele pagina van Tumblr/Pinterest. Dan kun je tenslotte net zo goed Pinterest of We Heart It aanmaken.

Tip 2: Als je niet goed weet hoe je moet beginnen, kun je het beste beginnen met dingen verzamelen. Bewaar alles wat je verzameld goed bij elkaar. Zin om met je journal bezig te gaan? Dan pak je alles er weer bij. Grote kans dat het nu wel lukt.

Tip 3: Denk niet dat je dingen verkeerd doet. Dit art journal is helemaal van jezelf. Zolang jij het mooi en goed vindt dan is er niks verkeerd aan.

Tip 4: Als je er iets bijzonders of kwetsbaars in wilt plakken kun je er voor kiezen om dat met een envelop te doen. Plak een envelop op een pagina en stop het daar in. Super schattig en efficiënt.

Tip 5: Zie je art journal als een ‘work in process‘ Je kunt elke pagina altijd weer beplakken met een tweede laag. Een pagina die al af is kun je makkelijk veranderen door bijvoorbeeld iets te verwijderen, iets toe te voegen of overheen te plakken.

Tijd voor de inspiratie voor je art journal, let’s go!

Over Gina
Gina (19) is het zusje van Chapter2’s Paula. Ze volgt een designopleiding en is altijd creatief bezig: van DIY’s maken tot haar kamer overhoop halen en voor de zoveelste keer herinrichten. De komende tijd laat Gina op Chapter 2 zien wat ze allemaal maakt. Zo kun je zelf ook wat inspiratie opdoen of iets namaken.

Meer DIY Dinsdag lezen?
Schattige papierhouders voor op je bureau
Paula’s DIY inspiratie
Zo maak je een visionboard

Advertenties

9 thoughts on “Zo maak je een art journal | DIY Dinsdag #7

  1. Pingback: 6 leuke online webshops | DIY Dinsdag #8 | Chapter 2

  2. Pingback: Maak je eigen paasmandje! | DIY Dinsdag #10 – CHAPTER 2

  3. Pingback: Zo maak je je eigen draadcactus – CHAPTER 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s