Tips voor als je stage gaat lopen

Anna en ik liepen vorig semester allebei stage. In korte tijd leer je dan enorm veel. Maar die eerste dag, dat is voor iedereen die stage gaat lopen hartstikke spannend. Vandaag een paar tips om je op weg te helpen, speciaal voor iedereen die nog stage gaat lopen of nu net is begonnen.

Tip 1: Kom op tijd
De simpelste tip uit het hele rijtje, maar minstens zo belangrijk: zorg dat je op tijd komt. Zeker op je eerste dag is het goed om ruim op tijd te zijn. Plan dus in dat je een bus/trein/tram vroeger neemt of eerder van huis vertrekt. Te laat komen op je eerste dag is namelijk echt een hele slechte binnenkomer.

stagetips.header

Tip 2: Vraag om hulp
In de eerste week komt er een stortvloed aan informatie op je af. Hoe systemen werken op je computer en ga zo maar door. Als je iets niet snapt, probeer het dan niet zelf op te lossen, maar vraag gewoon aan je stagebegeleider hoe het precies zat. Als je twijfelt over iets kan dat al-tijd. Het is moeilijk om te doen – I know, ik vind hulp vragen namelijk ook vreselijk om te doen omdat ik het liever zelf wil oplossen – maar doe het toch. Je loopt tenslotte stage, vragen mag!

Tip 3: Kom met goede ideeen 
Stage is de plek om jezelf te laten zien. Ik liep stage bij een online platform – vrouw.nl – waar elke ochtend een vergadering was. Met goede ideeen komen is dan heel belangrijk. Zo kun je laten zien wie je bent en nemen je collega’s je ook serieuzer. Met suffe onderwerpen aankomen is echt een no-go na een tijdje.

Tip 4: Bedenk je dat iedereen het spannend vindt
Nerveus in je eerste week? Besef je dan vooral dat iedereen stage lopen ongelofelijk spannend vindt. Je bent niet de enige die zomaar in een nieuw bedrijf wordt gezet als stagiaire. Al die andere mensen op je opleiding zitten nu ook in zo’n situatie. Je staat er zeker niet alleen voor.

Tip 5: Praat met je stagebegeleider en docent
Houd goed contact met je stagebegeleider op je stage zelf. Vraag om feedback als je niet goed weet wat je fout doet en leer daar vervolgens ook van. Zorg dat je regelmatig even met hem of haar gaat zitten om door te spreken hoe je stage tot nu toe gaat. Meestal regelt je stagebegeleider zulke gesprekken zelf wel, maar je kunt ook vragen of het vaker kan. Een keer per week of een keer per twee weken was bij mij de standaard en dat vond ik heel fijn. Zie je het verder even niet zitten of twijfel je of de stage wel bij je past? Praat dan ook met je docent van school die je hebt toegewezen gekregen. Bel of mail naar je docent als je er niet uitkomt. Ze zijn er niet voor niets.

Bronnen foto’s: answers.yahoo.com, tumblr.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s