Anna leest: Lieveling van Kim van Kooten ****

Dit verhaal is afschuwelijk. Het boek? Dat is geweldig. De redenen hiervoor lees je vandaag in CHAPTER 2’s recensie van het boek Lieveling van Kim van Kooten.
9789048830244_hires
Lieveling gaat over de vijfjarige Puck. Samen met haar moeder verhuist ze naar het grootste huis dat ze ooit heeft gezien: het bruine kasteel, zoals ze het zelf noemt. Het huis is van Ome Meneer, de man met wie haar moeder nu samen is. Puck wordt overladen met cadeautjes en rijkdom. Iets waar ze niet bekend mee was in de achterstandswijk waar ze vandaan komt.

De kracht van het boek

Al snel blijkt dat Puck niet zomaar cadeautjes krijgt. Puck moet bijvoorbeeld regelmatig in bad en mag nooit zelf haar haren wassen, want dat doet Ome Meneer. Ook maken ze samen lange ritten in zijn grote auto. Langzaamaan begint ze het steeds vreemder te vinden dat haar nieuwe vader haar niet met een handdoek, maar met zijn handen afdroogt. En ze is er ook van overtuigd dat niet alle kinderen elke zondag in hun blootje op de foto gaan.

Van Kooten heeft zich gewaagd aan een moeilijk en vooral pijnlijk thema. Ze baseerde dit boek op het waargebeurde verhaal van Pauline Barendregt en samen hebben ze er voor gezorgd dat dit afgrijselijke verhaal op een bijna humoristische manier verteld wordt. En dat is wat mij betreft de kracht van dit boek.

Bewustwording

Dit boek maakt je aan het lachen en een minuut later aan het huilen. Ik schaamde me er soms gewoon voor dat ik moest lachen, omdat het hier absoluut niet over iets grappigs gaat. Tegelijkertijd is het onmogelijk te stoppen met het lezen van dit bijzondere boek. Van Kooten weet in de huid van een vijfjarige te kruipen en dat zorgt ervoor dat alles nog bizarrer wordt dan dat het al was.

Met Lieveling maakt Van Kooten een onbespreekbaar onderwerp bespreekbaar. We weten allemaal dat het gebeurd, maar sluiten onze ogen. In een interview met NRC zei Barendregt: ‘Ik hoop dat mensen niet meer wegkijken’. Dat hoop ik ook. Eén ding is zeker: dit boek is een grote stap in de goede richting.

Advertenties

5 thoughts on “Anna leest: Lieveling van Kim van Kooten ****

  1. Pingback: Paula Leest: Fangirl van Rainbow Rowell | Chapter 2

  2. Pingback: Anna leest: Ontrafelen van Jenny Downham *** | Chapter 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s