6x zo overleef je de tentamenweek

Oneindig lange hoofdstukken, belachelijk veel rijen met woordjes… het klinkt niet echt als je favoriete bezigheid, maar het moet toch gebeuren: leren voor de komende tentamenweek. Een paar tips op een rijtje!

1 – Plannen wanneer je gaat leren en samenvatten
Het klinkt logisch: plannen. Maar plannen is eigenlijk hartstikke moeilijk. Je moet je aan je schema houden, geen andere dingen doen maar echt in je studieboeken duiken. Plan daarom niet van dag tot dag. Want stel dat er iets tussenkomt? Dan is je schema in de war en voel je je alleen maar rot. Helemaal niet handig. Ik plan meestal dingen per week. Als je een dag geen zin hebt, kun je best een dag overslaan of alleen een hoofdstuk gaan samenvatten. Daarna voel je je meteen veel beter en heb je toch iets gedaan. De andere dagen van de week doe je ook kleine stukjes van je leerwerk. Bijvoorbeeld een hoofdstuk samenvatten, een bladzijde woordjes leren of iets anders.

2 – Samenvatten
Samenvatten is wat mij betreft een hele goede manier om te leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt is heta piece of cake. Kun je niet zo goed samenvatten? Zoek dan een samenvatting op internet om te kijken hoe je zoiets maakt. Leen een samenvatting van een klasgenoot zodat je de volgende keer weet hoe het moet. Daarnaast kun je ook e-faqt gebruiken (www.efaqt.com) voor de lastige vakken. Je kunt vragen maken en ze vervolgens laten overhoren, net als je samenvattingen. Heel handig en je leert er goed door. Woordjes leren kan op http://www.wrts.nl.

3 – Niet alles op het laatste moment
Voor sommige mensen is het een hele opgave, om niet alles te doen op het laatste moment. Sommigen presteren beter onder druk. Ik doe dat persoonlijk niet en hou meer van orde en overzicht en zo min mogelijk stress. Zorg dus dat je op tijd begint. Als je in de eerste week begint met een nieuw blok en je hebt de achtste week je tentamens, doe dan bijvoorbeeld elke week een hoofdstuk van een boek. Zo hoef je de laatste twee weken niet het hele boek samen te vatten. Veel handiger en het bespaart een hoop stress. De week voor mijn tentamens moet ik ook veel inleveren: verslagen, portfolio’s… je kent het wel. Zorg dat je alles op tijd af hebt, dus dat je het weekend daarvoor alles afmaakt. De week voor de tentamens is dan een stuk minder stressvol. En dat is wel zo fijn! 😉

4 – Neem op tijd een pauze en beloon jezelf
Een uur leren of samenvatten, een kwartier pauze. Dat doe ik zelf vaak. In dat kwartier kun je het beste even niet op een beeldscherm kijken. Loop een rondje door het park, met of zonder hond of lak je nagels in het kwartier. Het klinkt cliché, maar pauze nemen of jezelf belonen zorgt ervoor dat je daarna weer verder kunt met nieuwe concentratie. Het beste is dus niet op je beeldscherm in de pauze, maar je kunt het ook wel doen. Heeft een beautyblogger die je volgt een nieuw filmpje opgenomen? Maak eerst je werk af en kijk daarna het filmpje. Zo heb je een doel en gaat de tijd een stuk sneller.

5 – Me-time!
Tijd voor jezelf is ook belangrijk. Na een lange dag of middag leren verdien je wel een lekkere lunch, een heerlijk bad (met een Lush-bruisbal! <3) of een nieuwe tas die je hebt gezien online. Geniet gewoon en wees blij wat je die dag al hebt afgemaakt, want morgen heb je dan al veel minder werk te doen. Iedere dag een beetje!

6 – Hulp vragen
Snap je het echt niet? Stap meteen naar je docent of vraag een klasgenoot. Niet afwachten, meteen doen. Het is tenslotte in je eigen belang dat je je toetsen haalt. Neem desnoods bijles en stel in de les vragen als je het niet snapt. Niet aarzelen, maar je hand omhoog gooien en je vraag stellen. Het is heus niet raar, want vaak snappen je klasgenoten ook niet waar het over gaat. En dan is het juist slim om iets te vragen.

Dit waren de tips, succes als je binnenkort een toets- of tentamenweek hebt. Stay positive! 🙂

Advertenties

One thought on “6x zo overleef je de tentamenweek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s