Column | Zal ze leren

Barend Jan Hendrik en Pascal waren lekker rebels vanochtend. “Oh jeetje toch”, zei Barend Jan Hendrik quasi-nonchalant. “Meneer de conducteur, we hebben geloof ik per ongeluk bij het verkeerde paaltje ingecheckt”. En dat hadden Barend Jan Hendrik en Pascal zeker. En hoewel de gele incheck gigant van de NS niet te missen valt, besloten de twee dolle vrienden in te checken bij Arriva, om een nog onbekende reden.

Verveeld zit ik op mijn treinstoeltje. Serene rust zo op de vroege ochtend in de trein, het is immers herfstvakantie. Maar Pascal en Barend Jan Hendrik besloten daar korte metten mee te maken. Ze waren werkelijk lichtelijk in shock bij de mededeling dat ze niet goed hadden ingecheckt. “Snap er niks van”, klonk er een paar keer. Nadat de conducteur de coupé weer heeft verlaten, legt Pascal aan Barend Jan Hendrik uit dat het een meereiskaartje is van Arriva, dus dan moet je bij NS inchecken. Ondertussen heb ik op het stoeltje verderop het idee dat er iets niet helemaal goed gaat.

Barend Jan Hendrik vindt het de grootste onzin. Ze hebben maar vijf minuten overstaptijd en die stomme conducteur dacht toch zeker niet dat ze nog even tussendoor gaan inchecken. Echt niet. Ik benijd zijn strijdlust. Pascal betuttelt de boel een beetje. “Het komt heus wel goed, nemen we gewoon een trein later”. Hij weet alleen niet zo goed bij welk paaltje hij nou precies moet zijn straks. Ze kibbelen nog even verder.

Ze hebben maar vijf minuten overstaptijd en die stomme conducteur dacht toch zeker niet dat ze nog even tussendoor gaan inchecken.

Bijna in Zwolle, en ruim een uur later, besluit de mevrouw naast hun een einde te maken aan de discussie. “U heeft een kaartje van de NS”, vertelt ze Pascal. “U heeft zojuist met uw ov-chipkaart ingecheckt bij Arriva, nu reist u op saldo maar niet in de trein van de juiste vervoerder, dit is de NS. U moet straks gewoon inchecken bij de gele paaltjes, die staan onder aan de trap.” Pascal klinkt beleeft, Barend Jan Hendrik kijkt alleen maar boos onder zijn dikke wenkbrauwen vandaan, en ik ben nog steeds met stomheid geslagen.

Als Pascal Barend Jan Hendrik eindelijk zo ver krijgt om straks in Zwolle in te checken bij de NS, zwaait hij nog even gevaarlijk met zijn dikke wijsvinger door de lucht. “Maar, beste Pascal, dan ga ik vanavond lekker pas bij Arriva uitchecken. Zal ze leren met dat onduidelijke gedoe.” Dat wordt een duur grapje voor Barend Jan Hendrik. De vrouw naast hun schudt radeloos met haar hoofd, partners in crime NS en Arriva hebben zojuist hun zoveelste slachtoffer gemaakt.

Advertenties

One thought on “Column | Zal ze leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s