Sodabrood | Recept | Chapter2.nl

Sodabrood is een heerlijk brood om lekker van te snoepen. Bij een brunch of een lekkere salade, bijvoorbeeld. Maar wat is sodabrood eigenlijk? En hoe maak je het? Lees snel verder.

IMG_2770

Via deze link kwam ik terecht bij het makkelijke recept om zelf sodabrood te maken. Dit recept komt oorspronkelijk uit het boek Bakken met Paul Holleywood van Paul Hollywood. Voor één heb je slechts 4 ingrediënten nodig:

  • 500 gram witte bloem + een beetje extra om te bestuiven
  • 1 theelepel baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumcarbonaat)
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml karnemelk (nee, dit proef je echt niet terug!)

Sodabrood komt uit Ierland en kun je op ontzettend veel manieren bereiden. Doe er bijvoorbeeld zongedroogde tomaten of rozijnen doorheen. Lekker met een beetje roomboter of (zelfgemaakte) jam.

Hoe dit brood te maken?
1. Oven voorverwarmen op 200°C.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Meng alle droge ingrediënten (bloem, soda & zout).
4. Doe de karnemelk erbij en meng tot een kleverig deeg.
5. Vorm een bal van het deeg en druk deze een beetje plat.
6. Leg het deeg op de bakplaat en snijd er tot net boven de bodem kwarten in (je snijdt ‘m dus een soort van in vieren). Bestuif met wat bloem.
7. Bak ‘m ongeveer 30 minuten (hij moet goudbruin worden).

Even af laten koelen en smullen maar!

Paul Holleywood over sodabrood:

“Sodabrood, dat gegist wordt met natriumbicarbonaat in plaats van gist, is heel snel te maken. Het is perfect als je even snel iets voor de lunch wilt maken. Het recept is gemakkelijk aan te passen: aan de mix kun je geraspte cheddar en gehakte rauwe ui toevoegen, of gehakte olijven zonder pit en zongedroogde tomaten voor een brood met een smaakje. Je kunt ook de helft van de witte bloem vervangen door tarwemeel.”

Advertenties

2 thoughts on “Sodabrood | Recept | Chapter2.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s